Acerca de
Nişanı Kim Yapar? Nişanda Hangi Taraf Ne Yapar?
Evlilik teklifine evet dedikten sonra şimdi ne olacak diye düşünmeye başladığınız bir an oldu mu? Gelin adaylarımızın pek çoğu bu duyguya kapılmaktadırlar. Sevgili olmak bir noktada konforlu bir duygudur. Evliliğe adım atmak ise yeni bir aile ile tanışmak, kaynaşmak ve hiç bitmeyecekmiş gibi gelen düğün hazırlıkları sürecine başlamak demektir. Bu süreçte kafanızın karışabileceği, adetler ve gelenekler arasında kendinizi kaybedeceğiniz anlar yaşayabilirsiniz. (Böyle bir durumda kolaydugun.com’da merak ettiğiniz ve kafanızı kurcalayan her konuya dair bir cevap bulabileceğinizi söylememize gerek var mı?)
Malum düğün hazırlıkları için epeyce bir bütçe ayırmak gerekiyor. Düğün alışverişi yapılırken ise ailelerin karşılıklı sorumluluk almaları ve iş birliği yapmaları ise bu sürecin daha kolay geçmesini sağlıyor. Peki düğün alışverişinde kim neyi yapar merak ediyorsanız ….. yazımıza göz atabilirsiniz. Biz bu yazımızda nişanı kim yapar, nişan hangi taraf ne yapar gibi soruların cevabını detayları ile veriyor olacağız.
Nişanı Kim Yapar, Masraflarını Kim Karşılar?
Geleneksel adetlere göre yaygın bir söz vardır: “Nişanı kız tarafı yapar”. Kız isteme töreni sonrasında evde yapacağınız küçük bir söz veya nişan töreni yapacaksanız ya da salonda büyük bir organizasyon ile nişan töreni yapmayı planlıyorsanız; organizasyona dair masrafların siz ve aileniz tarafından karşılanması gerektiğini belirtelim.
Elbette ki bu mutlak bir kural değildir. Adetlere göre nişanı gelin adayının ailesinin yapması beklense de düğün hazırlıklarına dair süreçlerde, ailelerin karşılıklı anlaşmaları durumunda; herkes imkanlarına göre hareket edebilir. Geleneksel bir uygulama ile nişan yapmayı planlıyorsanız o halde nişan masraflarını hangi tarafların karşılayacağını tek tek aktaralım.
Nişanda Tarafların Yapması Gerekenler
Nişanda Kız Tarafının Yapması Gerekenler Nelerdir?
-
Nişanın yapılacağı salonun kiralanması
-
Misafirlere ikramlıkların hazırlanması ve sunumu
-
Nişan hediyeliklerinin alınması
-
Nişan davetiyelerinin hazırlanması ve dağıtımı
-
Nişan mekânının süslemesi, nişan masasının hazırlanması (organizasyon firması ile anlaşıldığında, süslemeye dair detaylar organizasyon şirketi tarafından yapılmaktadır)
-
Nişan pastasının sipariş edilmesi
-
Nişan çiçeğinin alınması
-
Nişan müziklerinin ayarlanması
-
Nişan tepsisinin hazırlanması
-
Damat bohçasının hazırlanması
-
Damadın nişanda giyeceği takım elbise
-
Damada saat veya künye alınması
-
Nişan fotoğrafçısının ayarlanması (damat bey de yapabilir)
-
Nişan saçı ve makyajı için kuaförün ayarlanması
-
Nişanda Erkek Tarafının Yapması Gerekenler Nelerdir?
-
Nişanlığın alınması
-
Gelin bohçasının hazırlanması
-
Geline takılacak takıların alınması
Yukarıda belirttiğimiz nişan hazırlıklarına ek olarak bir de nişan yüzüklerinin alınması gerekiyor. Adetlerimize göre nişan yüzüklerini de taraflar karşılıklı olarak alabiliyor. Yani damadın takacağı nişan yüzüğünü kız tarafı, gelin adayının takacağı yüzüğü ise damat tarafı alıyor. Nişan yüzükleriniz evlendikten sonra da kullanacağınız alyanslar olacaksa bizim önerimiz yüzüklerin birlikte alınması yönünde olacaktır. Kadın ve erkek için aynı tasarım kullanılarak oluşturulan alyans çiftlerine bayılabilirsiniz.
Nişanda gelin ve damada takılacak takılar hakkında da bilgi verelim. Nişanda damada saat veya tercih ediyorsa künye takılabilir. Ayrıca damat beyin sevdiği bir objeyi de nişan hediyesi olarak sunabilirsiniz. Örneğin antika bir cep saati, gümüş çakmak gibi…
Nişanda geline takılacak takı ise genellikle zarif bir takı seti oluyor. Bunun dışında istenirse takı seti yerine 2-3 adet bilezik de takılabilir. Nişanda davetliler ne takar? merak ediyorsanız hemen belirtelim; nişanda aileler dışında davetlilerin ve akrabaların takı takması beklenmez. Bazı yörelerde nişan töreninde gelin ve damada davetliler de altın veya para taksa da bu yaygın bir uygulamada değildir.
Gelinlik seçiminde püf noktalar
Genç kızlar hayallerindeki günü hayal ettiklerinde, akılları sadece nikah şekerlerine ve gelin aksesuarlarına yönelmez. Asıl konu gelinlik tasarımı hakkında bir karar vermeleridir. Parmağına yüzük takılıncaya kadar düğün planlamayı düşünmemiş olan gelinler için bile mükemmel gelinliği bulmak, yapılacaklar listesinin ilk işlerinden biridir. Ancak, hayal edilen o beyaz gelinliği giymeden önce bir kaç önerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Gelinlik için bütçenizi net olarak belirleyin
Düğününüzün her aşamasında olduğu gibi, gelinlik için de bütçe belirleyin. Bütçeyi düğünün her alanında yaptığınız gibi , gelinlik için , gelin aksesuarları için de yapmakta fayda olacaktır. Bütçe konusunda açık ve net olarak fikrinizi beyan ederseniz, işleriniz daha da kolaylaşacaktır. Örneğin 5 bin TL bütçe ayırdığınız bir gelinliğe 15 bin TL ödeme yapmak, takı ve diğer aksesuarlardan fedakarlık yapmanıza sebep olacak. Bu da tamamlayıcı aksesuarlardan yoksun kalmak anlamına gelir.
Gelinlik ile Tarzınızı Yansıtın
Sadelikten hoşlanan gelinler olduğu gibi, abartıyı seven gelinler de bulunmaktadır. Ya da daha minimalist bir gelinlik seçimi yapılabileceği gibi, oldukça gösterişli bir bir gelinlik tercihe den gelinler de bulunmaktadır. Düğün gününde gelinlik ile ne kadar Rahat olabileceğiniz hakkında da bir öngörünüz olmalı ki, nefes alamadığınız bir gelinlik içinde de mutlu olmanız zorlaşacaktır.
DÜĞÜN EVLİLİK MERASİMİ
Toplumdan topluma, kültürden kültüre farklılık gösteren birtakım merasimlerle gerçekleştirilse de evlilik, insanların hayatındaki en önemli günlerden ve dönüm noktalarından biridir. Kurulacak aile birliğinin gizlilik içinde değil, açıkça ve meşru biçimde gerçekleştiğini ilân etmek bakımından büyük öneme sahip olan düğün merasimi, tarih boyunca insanlar tarafından önemsenmiş ve en güzel şekilde icra edilmeye çalışılmıştır.
İlâhî vahyin geldiği dönemde de insanlar evlilik merasimlerini kendi kültürlerine göre gerçekleştiriyorlardı. O günün câhilî anlayışına göre düğünlerde içki içmek, kadın-erkek fütursuzca eğlenmek çok yaygındı. Hatta Hz. Peygamber de risâletle görevlendirilmeden önce geceleyin Mekke'de böyle bir düğüne katılmayı düşünmüş, ancak müzik sesini işitecek kadar evlere yaklaştığında uyuyakalmış, böylece Allah Teâlâ onu korumuştu.
Efendimiz de (sav) evliliklerin bir şenlik havasında, sevinç içinde yapılmasını istemiş, insanların def çalıp şarkı söylemelerine, ziyafet vermelerine, şeker, hurma ve meyve gibi şeylerin damat ve gelinin üzerine serpilmesi şeklindeki eğlence şekillerine müsamaha göstermiştir. Hatta bu konularda ihmalkâr davrananları uyararak düğünün gereğinin yapılmasını teşvik etmiştir. Ancak câhiliye kültüründen kaynaklanan yanlış âdetleri kaldırmıştır. Düğünlerde içki içilmesi, eğlencede aşırıya gidilmesi, kadın ve erkeklerin birbirlerine karşı mahremiyet sınırlarını aşan tavır ve davranışlar içinde bulunması Peygamberimiz tarafından yasaklanmıştır.
Evlilik, evlenmeye aday iki kişinin birbirini görüp karar verme aşamasından itibaren başlar. Peygamber Efendimiz kurulacak aile yuvasında evlenecek tarafların birbirlerini görmeleri, birbirlerini tanımaları ve birbirlerinden razı olmaları gerektiğini belirtir ve bunun evliliğin mutluluğuna ve devamına vesile olacağını anlatırdı.
Üstün zeka ve kabiliyetleri ile bilinen Mugîre b. Şu'be kendi evlenme öyküsünü şöyle anlatır: “Bir gün Resûlullah'ın yanına gelerek evlenmek istediğimi ona söyledim. Bana, 'Git de evlenmek istediğin kıza bak. Çünkü onu görmen, (uyum sağlamanız ve) evliliğin devamı için daha uygundur.' buyurdu.
Allah Resûlü aynı şekilde başka sahâbîlerine de tavsiyede bulunmuş, evlenecek kişilerin birbirlerini görüp beğenmelerini teşvik etmişti. Bu hadisten hareketle, evlenecek kişilerin belirli ölçüler içinde birbirleriyle konuşup, bazı konuları müzakere edebilecekleri sonucu çıkarılabilir. Çünkü evlenecek kişilerin önceden konuşmaları ve birbirlerini dinlemeleri, aile yuvasının selâmeti bakımından faydalı olacaktır.